Imi place mult sushi si comand destul de des acasa, asa ca trebuia sa iti arat si un preparat usor de gatit, pe care il poti pregati cand iti este pofta de ceva bun, proaspat, dar si pentru atunci cand vrei sa impresionezi.
Cand spui sushi, te gandesti la peste crud 😊. Stai fara grija, daca nu vrei sa mananci somon crud, il gatesti in cuptor inainte, asa cum am facut si eu.
Poke Bowl - ingrediente pentru un festin alaturi de mai multi prieteni:
Cand vezi atatea ingrediente, pare complicat. Crede-ma, nu este 😊. Iar unele ingrediente le poti adapta cu ce gasesti sau ai prin casa. De exemplu, poti gati cam cu orice tip de orez (orez basmati etc), mai putin cu cel pentru pilaf, iar orezul negru nu e musai sa-l pui. Mie imi place mult orezul negru cu trufe si de aceea l-am combinat in acest fel de mancare.
Incalzesti cuptorul la 200 gr si intre timp pregatesti somonul pentru gatit:
- pui somonul intr-o tava cu hartie de copt, il asezonezi cu o lgta de sare si piper si adaugi peste el 2 lgte ulei de susan;
- pui in tava o jumatate de lamaie;
- dai somonul la cuptor pentru aprox 15 - 20 de minute. Poti verifica daca s-a gatit complet, privind bucata de somon in lateral. Daca centrul acestui lateral este opac, nu de culoare roz deschis, atunci este gatit. Mie imi place sa fie gatit mai bine. Daca vrei putin mai crud, atunci sa iei in calcul ca pentru fiecare cm in grosime al fileului de somon, e nevoie ca timpul de gatire sa fie de aproximativ 4 – 5 minute. Ai grija sa nu il tii prea mult in cuptor, pentru ca vei avea un peste prea uscat. Daca apar pete albe pe suprafata somonului, atunci ai depasit timpul ideal de gatire;
- cand este aproape gata, storci zeama de la lamaia din tava, peste somon, si mai tii in cuptor 2 – 3 minute.
Cat timp ai pestele in cuptor, pregatesti orezul.
Iei orezul alb, il speli si il prepari in functie de recomandarea producatorului. La cel pentru sushi adaugi apa astfel incat sa depaseasca orezul cu 1,5 cm, pui 2 lgte de sare, amesteci si acoperi cu capac. Dupa ce s-a gatit, opresti focul si nu ridici capacul timp de 10 minute. Dupa acest timp, il pregatesti pentru salata - adaugi zaharul si otetul, pentru echilibrarea aromelor prin aciditate si amesteci usor.
Separat, gatesti orezul negru conform indicatiilor de pe pachet. Acest orez se gateste al dente. Il lasi sa se raceasca, dupa care adaugi uleiul cu trufe, amestecand usor.
Dupa ce somonul se raceste putin, il tai bucati mici si adaugi smantana, sosurile speciale, zeama de lamaie, piper si potrivesti la gust de sare si alte condimente care iti plac (chili etc).
Acum ramane sa asezi salata intr-un vas frumos, de preferat rotund. Eu nu am avut un vas asa mare rotund, ci am folosit unul oval. La cel rotund e mai usor de ornat, asa ca e clar ca trebuie sa-mi cumpar unul 😊.
La baza vasului pui amestecul de orez alb si orez negru, dupa care adaugi restul preparatelor deasupra, impartind imaginar vasul in 5 cadrane:
La final am adaugat alune faramitate peste tot amestecul, seminte de susan si inca 2 – 3 pufuri de ulei de susan. Ziceam la inceput ceva de impresionare? A facut senzatie 😊. Este o salata cu multe arome, texturi si este delicioasa.
Sa gatesti cu drag,
Loredana
Articole recente
Tiramisu sau menta in ghiveci?
Tarta cu cartofi dulci si branza de capra
Paine cu masline si branza cu mucegai
Salata cu rucola, kiwi si branza de capra
Sparanghel tras in dulceata de ardei iute
Cum sa pregatesti acasa o masa pentru un party restrans?