Paine cu masline si branza cu mucegai

Paine cu masline si branza cu mucegai


Sa faci paine acasa, este pentru mine o treaba complicata. Admir persoanele care o fac frecvent si au acest stil de viata. Mirosul de paine proaspata, in fiecare dimineata, cred ca m-ar ingrasa instant 😊. Sunt super pofticioasa si gurmanda, iar o paine proaspata cu unt, poate si cu niste dulceata de casa alaturi sau miere, ar fi suficienta sa ma faca sa uit de kilogramele in plus.

Si cum nu am timp sa fac mereu, dar si evit, pentru motive evidente 😊, painea cu masline si branza cu mucegai e perfecta pentru momentele de sarbatoare, cand vreau sa ma rasfat alaturi de familie si prieteni.

Paine cu masline si branza cu mucegai - ingrediente

  • 250 gr faina de paine;
  • 50 gr unt nesarat;
  • drojdie uscata. Vezi pe pachet ce cantitate ai nevoie la 250 gr de faina;
  • putina sare pentru aluat;
  • rozmarin uscat;
  • 150 ml lapte;
  • un ou;
  • 5 lg pasta de masline;
  • 100 gr branza cu mucegai. Eu am adaugat si putina branza de burduf;
  • 2 lg rozmarin proaspat;
  • gem de caise sau de ghimbir.

Paine cu masline si branza cu mucegai


Paine cu masline si branza cu mucegai - mod preparare

Amesteci faina cu untul rece cu degetele (nu cu podul palmei, pentru a nu incalzi untul), pana cand faramitezi tot untul, adaugi drojdia (pe care o prepari conform instructiunilor de pe ambalaj) si sarea. Sa ai grija sa nu pui sarea peste drojdie, ci in alta parte in bol, pentru ca drojdia nu agreeaza sarea si nu se va mai activa foarte bine. Adaugi si rozmarin uscat, pentru o aroma minunata.

Faci in mijlocul bolului o adancitura si pui acolo laptele si oul. Amesteci bine si o sa ai un aluat elastic si fin. Il modelezi sub forma de bila si il lasi in bol, acoperit si la caldura aproximatix o ora si jumatate, cat sa isi dubleze volumul.

Dupa ce a trecut timpul, scoti aerul din aluat impingant usor cu degetele pe toata suprafata si il pui pe blatul de intins. Formezi cu sucitorul un dreptunghi de 0,5 cm grosime si adaugi un gust intens punand pasta de masline. Eu am folosit 2 tipuri de pasta de masline – de masline negre si verzi. Pui pasta din loc in loc si o intinzi pe toata suprafata aluatului, iar deasupra faramitezi branza cu mucegai, lipind-o bine. Acum urmeaza partea relaxanta – formarea painii sub forma de coroana. Rulezi strans latura mai mare a dreptunghiului si o modelezi usor la final. Iei un cutit si tai pe centru, pe lungime, lasand un centimetru netaiat la un capat. Dupa ce ai cele 2 parti libere, le impletesti usor, avand grija sa ai partea cu masline la vedere. Lipesti capetele si gata coroana 😊. Mai lasi la crescut 30 de minute sa isi dubleze volumul, apoi pui in cuptorul incins la 220 gr timp de alte 30 de minute.

Acum e aproape gata. Incalzesti intr-o cratita gemul de caise sau de ghimbir, ungi painea generos cu o pensula cu acest gem si presari rozmarin proaspat.

E vis. Crede-ma. Si foarte usor de facut.

PS. Atat de buna, ca am facut reteta dubla, sa fiu sigura ca imi ajunge 😊.


Paine cu masline si branza cu mucegai

Little Kitchen - Paine cu masline si branza cu mucegai

Little Kitchen - Paine cu masline si branza cu mucegai

Little Kitchen - Paine cu masline si branza cu mucegai

Little Kitchen - Paine cu masline si branza cu mucegai

Little Kitchen - Paine cu masline si branza cu mucegai

Little Kitchen - Paine cu masline si branza cu mucegai

Little Kitchen - Paine cu masline si branza cu mucegai

Little Kitchen - Paine cu masline si branza cu mucegai

Little Kitchen - Paine cu masline si branza cu mucegai

Little Kitchen - Paine cu masline si branza cu mucegai

Little Kitchen - Paine cu masline si branza cu mucegai

Little Kitchen - Paine cu masline si branza cu mucegai

















Sa gatesti cu drag,
Loredana